Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Новини, анализи и коментари за случващото се по света и у нас.
Автор: enovini Категория: Новини
Прочетен: 32211 Постинги: 38 Коментари: 21
Постинги в блога от Ноември, 2022 г.
2 3  >  >>
 image Украинският депутат Володимир Ариев обсъди какви са следващите цели на Украйна, за да се сложи край на руската инвазия в Украйна.

Г-н Ариев обясни, че войната в Украйна е изтощила както руската, така и украинската армия. Украинският депутат заяви, че най-важното нещо за него е освобождаването на всички окупирани от Русия територии стъпка по стъпка, като даде представа за борбата на Владимир Путин при набирането на нови наборници в Русия.

Той отбеляза, че Русия се бори с тежки проблеми при набирането на допълнителни войски, тъй като недоволството срещу Путин расте.   Г-н Ариев заяви ексклузивно пред Express.co.uk: "Това е война, която ще изтощи и двете страни. "А за мен виждам, че Украйна стъпка по стъпка ще освобождава окупираните територии, така че мисля, че това ще се случи след няколко месеца.

"И знаете, че сега Путин се опитва да мобилизира хората в Русия, но това също е предложение за стъпка по стъпка, защото хората не са вдъхновени да тръгнат на война срещу Украйна. Те могат да я гледат по телевизията, седейки на удобен диван, но не и да участват в нея".

Г-н Ариев добави: "Те изобщо не се интересуват, така че неговата армия не е мотивирана. Но той ще мисли за начини да притисне Украйна и да я принуди, особено преди срещата на върха на Г-20. "Която ще се проведе в средата на декември..."

Може би в средата на ноември, за да принуди Украйна, а и западните съюзници да се откажат. "Но мисля, че той няма да успее с това и подценява устойчивостта на украинците". Въпреки непрекъснатите съобщения за руски войници, които се измъкват от бойните действия и се обаждат на украинския горещ телефонен номер, за да се предадат, Путин се опитва да укрепи армията си в Украйна, като добави 300 000 войници.  

Военнослужещите на Путин са изпратени в битка с малко храна и остаряло неефективно военно оборудване, като се появяват кадри, на които самите военнослужещи се сърдят на армията за липсата на подготовка.

Посланикът на Украйна в Обединеното кралство Вадим Кристайко заяви пред Talk TV: "Някои от тях са изключително стари, негодни за служба и немотивирани". Г-н Пръстайко добави: "Така че тези хора идват на украинските фронтови линии. И ние вече имаме няколкостотин от тях, все още не са хиляди, но са стотици".
Категория: Новини
Прочетен: 1137 Коментари: 2 Гласове: 2
Последна промяна: 26.11.2022 10:55
 image

  • Ударни групи на НАТО от самолетоносачи патрулират във водите около Европа.
  • Една от петте групи, действащи в района, се ръководи от най-новия суперносещ самолет на американските военноморски сили.
  • Въпреки че самолетоносачите действат поотделно, дейностите подчертават способността за провеждане на значителни операции.

Пет ударни групи от самолетоносачи на НАТО патрулират във водите около Европа, като подчертават военноморското сътрудничество и способността за провеждане на значителни военноморски операции в рамките на военния съюз, съобщиха от ВМС на САЩ.

Участващите плоскодънни кораби включват USS George H.W. Bush и Gerald R. Ford на ВМС на САЩ, най-новия суперсамолетоносач на службата, HMS Queen Elizabeth на британския Кралски флот, Charles De Gaulle на Франция и ITS Cavour на Италия.

Ударните групи, които включват не само самолетоносачи, но и техните ескорти, изпълняват рутинни патрулни мисии в Атлантическия океан, Северно море и Средиземно море. Ford, първият от нов клас самолетоносачи, отплава на първото си разполагане през октомври, оборудван с набор от нови технологии, предназначени да го направят по-боеспособен от предшествениците му от клас Nimitz.

Когато корабът се разгърна, контраадмирал Грегъри Хъфман, командир на ударната група на самолетоносача "Джералд Р. Форд", заяви, че "разгръщането е възможност да тласнем топката по-надолу по терена и да демонстрираме предимството, което "Форд" и 8-ото самолетоносачно крило (CVW) носят за бъдещето на военноморската авиация, за региона и за нашите съюзници и партньори"

В изявление от четвъртък относно операциите на самолетоносачите Военноморските сили заявиха, че всяка страна има свои собствени цели на мисията и че не е необичайно няколко ударни групи самолетоносачи да бъдат разположени по едно и също време, тъй като страните от НАТО поддържат постоянно присъствие във водите около Европа.

"Тези операции дават възможност на съюзническите държави да координират надеждна бойна мощ в цялата евроатлантическа зона, като същевременно демонстрират сплотеността и оперативната съвместимост на НАТО", заяви пред репортери на брифинг в четвъртък заместник прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх.

Тя добави, че патрулирането "също така е възможност да се тества съюзническото сътрудничество и да се практикува концепцията на НАТО "възпирай и защитавай" във всички географски области, оперативни домейни и функционални области на Алианса".

Концепцията "възпирай и защитавай", спомената от Сингх, е намек за "твърдия ангажимент на НАТО към колективната отбрана" чрез интегриране и планиране на военни дейности за противодействие на всяка заплаха, според Алианса.

"НАТО рутинно демонстрира своята сплотеност, като координира действията си с множество международни морски средства едновременно", заяви командващият на Съюзното морско командване на НАТО вицеадмирал Кийт Блаунт в изявлението на ВМС.

"Тази възможност демонстрира нашия железен ангажимент към стабилността и сигурността на евроатлантическото пространство и силата на нашите колективни способности."

"Пет самолетоносача в рамките на нашата оперативна зона представляват допълнителна възможност за консолидиране на нашия подход към въздушната отбрана, сътрудничеството между различните области и интеграцията на морските пространства", продължи той.

Макар че тези операции са редовно планирани дейности и не са непременно отговор на непровокираната война на Русия срещу Украйна, те се провеждат в момент, в който засилената руска агресия застрашава сигурността на Европа и НАТО. По-рано тази седмица беше съобщено за смъртоносен взрив в Източна Полша, точно над границата с Украйна, при което за първи път конфликтът се пренесе на територията на страна от НАТО.

Инцидентът предизвика тревожна реакция от страна на някои членове на военния алианс, а също и от страна на висши украински представители, които обвиниха Русия за взрива, въпреки признаците, че той може да е бил неволно предизвикан от украинска ракета земя-въздух в условията на руски обстрел на украински градове.

НАТО обаче не обвини Украйна, като ръководството на алианса подчерта, че "Русия носи крайната отговорност, тъй като продължава незаконната си война срещу Украйна"
Категория: Новини
Прочетен: 2036 Коментари: 1 Гласове: 2
 image

В понеделник, 14 ноември, президентът Путин подписа указ, с който се разрешава на чужденци да служат в руската армия. Руският президент Владимир Путин подписа указ за служба на чужденци в руската армия, става ясно от документа, публикуван на официалния портал за правна информация на Русия.

С този указ се променя процедурата за "военна служба в мирно време от граждани на Руската федерация и такива с чуждо гражданство" "Военната служба се изпълнява от войници, моряци, сержанти, старшини, които са граждани, включително и такива, които имат гражданство (националност) на чужда държава или разрешение за пребиваване или друг документ, потвърждаващ правото на постоянно пребиваване на гражданина на територията на чужда държава на доброволни начала (по договор) или по договор във въоръжените сили и военните формирования", се посочва в указа.

"Договорът не може да бъде сключен с чуждестранен гражданин, по отношение на когото е постановена осъдителна присъда и е наложено наказание, по отношение на когото се води дознание или предварително разследване или наказателно дело, а също и ако този гражданин е с неизтрито съдебно минало или е наказан по административен ред за употреба на наркотици."

Още през септември Путин подписа закон, с който се улеснява получаването на гражданство от чужденци, подписали договор за служба в руската армия в продължение на поне една година.

В събота, 24 септември, в рамките на новия закон, подписан от президента Путин, чужденците, служещи в руската армия, ще могат да кандидатстват за руско гражданство без разрешение за пребиваване и без да пребивават непрекъснато в продължение на пет години в Русия, каквото беше изискването на "старото" законодателство.

Хората реагираха на новината в социалните мрежи. @JayinKyiv написа в Twitter: "Lol.. Путин подписва указ, който позволява на руската армия да мобилизира чужденци, които просто ВИЖДАТ Русия.

"Преди това всеки, който имаше чуждестранен паспорт И руски паспорт, не можеше да бъде призован. Сега всеки може да бъде."
Категория: Новини
Прочетен: 1276 Коментари: 2 Гласове: 2
image

Президентът на Украйна съобщава, че комуникациите, водоснабдяването, отоплението и електроснабдяването са прекъснати, тъй като руснаците са напуснали града.

Руските сили са разрушили критична инфраструктура в южния град Херсон преди изтеглянето си, заяви украинският президент Володимир Зеленски, след като военните на Киев си върнаха контрола над югоизточния град.

"Преди да избягат от Херсон, окупаторите унищожиха цялата критична инфраструктура: комуникации, вода, отопление, електричество", заяви Зеленски във видеообръщение в събота.

"[Руснаците] навсякъде имат една и съща цел: да унижават хората колкото се може повече. Но ние ще възстановим всичко, повярвайте ми", каза той. В петък радостни жители посрещнаха пристигащите в центъра на града войски, след като Русия изостави единствената регионална столица, която беше превзела от началото на войната през февруари.

Украинските войски си върнаха контрола над повече от 60 населени места в Херсонска област, каза Зеленски, като добави, че досега са ликвидирани почти 2000 мини, взривни устройства и невзривени снаряди. Външният министър Дмитрий Кулеба заяви, че Украйна "печели битки на терен. Но войната продължава."   Триумфалното възстановяване на Херсон от страна на Украйна беше приветствано от Съединените щати като "изключителна победа".

"Това е важен момент и се дължи на невероятната упоритост и умения на украинците, подкрепени от безмилостната и единна подкрепа на Съединените щати и нашите съюзници", заяви съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан, докато пътуваше до Камбоджа заедно с президента Джо Байдън за регионална среща на върха. "Най-решителното" събитие във войната Асед Баиг от Ал Джазира, който прави репортаж от Херсонска област, заяви, че изтеглянето на Москва е "най-решаващото" събитие в тази война досега. "То е повишило морала на украинските войници, които казват, че сега вярват, че могат да спечелят тази война."

Началникът на Националната полиция на Украйна Игор Клименко заяви, че в града работят около 200 служители, които изграждат контролно-пропускателни пунктове и документират доказателства за евентуални военни престъпления.

Той призова жителите на Херсон да се пазят от евентуални мини, поставени от руските войски, и заяви, че един полицай е бил ранен при разминиране на административна сграда.   Длъжностни лица също така заявиха, че на жителите на града се доставя хуманитарна помощ. "Ситуацията е много трудна, защото Русия създаде непоносими условия за пребиваване и живот на хората в Херсон. А преди оттеглянето на руските войски Русия умишлено се опита да създаде хуманитарна катастрофа", заяви Олександър Мережко, председател на комисията по външна политика на украинския парламент.

"Процесът на разминиране вече започна и към града започна да постъпва хуманитарна помощ. И се надяваме, че до един месец ще отворим пощенски клонове, ще започнем да даваме пари, пенсии и заплати на работниците в Херсон", каза той пред Al Jazeera. Около 70 % от Херсонска област остава под контрола на Москва, като руските войски укрепват бойните си линии на източния бряг на река Днепър, според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна.

След изтеглянето си от град Херсон Русия установи украинския град Хеническ като временна административна столица на Херсонска област.   Сергей Марков, бивш съветник на руския президент Владимир Путин, заяви пред Al Jazeera, че загубата на Херсон е удар за Русия, но мобилизацията на Москва означава, че това ще бъде последната победа на Украйна.

"Това е наистина смущаващо за Русия. Бяхме свикнали да вярваме, че руската армия е втората армия в света след САЩ. Вероятно дори е равна на Съединените щати. Така че това е депресиращо за населението, депресиращо е за армията, но все още вярваме, че това е последната военна победа на украинската армия", каза той. "Основната причина е, че през пролетта Украйна има пълна военна мобилизация.
Украйна е пет пъти по-малка от Русия по отношение на населението, но украинската армия е два пъти по-голяма от руската. Но сега тази привилегия за украинската армия ще свърши, защото 300 000 мобилизирани руснаци ще дойдат в руската армия" Междувременно Кремъл настоява, че Херсон все още е част от Русия и че не съжалява за анексирането на цялата Херсонска област.

През септември Русия обяви анексирането на четири украински области, включително Херсон - стъпка, наречена от Киев незаконна и осъдена от западните държави. Пълното връщане на Херсонската област на Украйна би нарушило жизненоважния за Русия сухопътен мост между континенталната ѝ част и Кримския полуостров, който Москва анексира от Украйна през 2014 г.
Категория: Новини
Прочетен: 561 Коментари: 1 Гласове: 1
Последна промяна: 13.11.2022 08:31
 image

Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация, обяви на руснаците, че не трябва да изпадат в паника заради отстъплението на руската армия от Херсон, и ги увери, че всички анексирани територии в крайна сметка ще бъдат руски.

Цитат: "Концепцията за териториален суверенитет не е изчезнала в нашата страна. Всичко ще се върне обратно у дома, в Руската федерация. Тревожността (безпокойството - бел. ред.) на всички грижовни хора е напълно разбираема, но истерията и паниката не са".

Подробности: Медведев призова сънародниците си да не предлагат на "врага поводи за радост наблизо и далеч" и [вместо това] често да напомнят на всички за "величието и безграничността на руския свят".

Преди това: На 11 ноември Министерството на отбраната на Русия заяви, че всички окупационни сили са напуснали Херсон и са се прехвърлили на левия бряг на река Днепър, без да претърпят загуби. Дмитрий Песков, прессекретарят на президента на Русия, заяви, че въпреки решението на военните Херсонска област "остава част от Русия и в това не може да има никакви промени" Междувременно жителите радостно посрещат украинските сили в освободените села в Херсонска област и ги очакват в град Херсон.

Предистория:

  • В края на септември руските окупатори проведоха фиктивни и юридически невалидни "референдуми" в окупираните територии на континентална Украйна относно предполагаемото им намерение да станат част от Руската федерация.
  • На 30 септември президентът на Руската федерация Владимир Путин подписа "споразумението за присъединяване към Русия" на окупираните украински територии в Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област, а на 5 октомври подписа "законите за приемане" на тези територии в Руската федерация.
  • От края на октомври, под настъплението на украинските въоръжени сили, руските нашественици преместиха окупационната си администрация от Херсон на левия бряг на река Днепър в областта, а също така прибягнаха до депортиране на местните жители.
  • На 9 ноември Сергей Суровикин, главнокомандващ на руските окупационни сили в Украйна, обяви прехвърлянето на руските войски от град Херсон на левия бряг на река Днепър, но украинските власти са сигурни, че значителна групировка руски войски остава в Херсон, и че няма признаци Русия да се оттегли без бой.
  • На 10 ноември в докладите се казва, че руските окупационни сили са минирали всичко, което са могли, докато са се оттегляли от Херсон; те също така са взривили обекти от критичната инфраструктура, включително котелни помещения, комуникационни кули и моста на Антонивка.
Категория: Новини
Прочетен: 1261 Коментари: 2 Гласове: 4
2 3  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: enovini
Категория: Новини
Прочетен: 32211
Постинги: 38
Коментари: 21
Гласове: 29
Архив
Календар
«  Ноември, 2022  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930